0912550201 info@moderatus.net

Besplatna domena com, net, org, info, biz,xyz

Besplatna domena – registracija i produljivanje

Besplatna domena com,net,org,biz,xyz,info,eu i ostale uz naše već ionako najpovoljnije hosting pakete – neograničeni hosting i besplatna domena već od 5,00 kn/mj

besplatna domena

Besplatna domena dobije se uz svaki naš premium hosting paket zakupljen na minimalno godinu dana, te kod slijedećeg produljivanja istog tog hosting paketa, ponovno Vam se i domena besplatno obnavlja i produžuje za slijedećih godinu dana.

Što je to domena?

Ukratko – to je jedinstveno ime za Internet adresu (web site), na pr. orbis.hr. Domena je adresa na Internetu, slično kao i Vaša ‘obična’ adresa no koju Vam stiže pošta.

Tipkajući u adresno polje u web pretraživaču (Internet explorer, Firefox, Opera..) naziv domene ljudi pristupaju Internet stranicama registranta te domene (naravno, ukoliko one postoje).

Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima (koja nisu ista za sve domene), a evo osnovnih stvari koje bi bilo dobro da znate o domenama, objašnjenih jednostavnim jezikom.

Domene se razlikuju ponajprije po nastavku (ekstenziji) iza točke. Ti nastavci označavaju vršnu (TLD-top level domain) domenu, a vezani su u većini uz države, na pr .hr je oznaka za hrvatske domene, koje dodjeljuje hrvatska institucija CARNET, pod određenim pravilima, domena .si označava slovenske domene, .ba BiH domene, .at austrijske itd.. Postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima u SAD na pr. .gov za državnu upravu, .mil – vojska, te domene mogu registrirati samo navedene institucije, ali postoje i globalne domene pod upravljanjem SAD-a, .com, .net i .org.

Što je to registracija domene?

Registracijom domene postajete vlasnik domene i vlasništvo se bilježi u bazi registra za određenu domenu, na rok određene pravilima za pojedinu domenu.

Za registraciju domena tipa .com, .net, .org, .info, .biz, .us potrebno je tek 10ak minuta od evidentirane uplate

 

Preporučujemo da registrirate domene kratkog, jasnog, pamtljivog naziva, jer ćete sasvim sigurno imati više posjeta i uštedjeti gomilu novaca nego netko s imenom domene na pr. zkrszk.hr. I na Internetu vrijedi pravilo – bolja adresa više prometa, jednako kao što neki dućan na uočljivijoj adresi ima više prometa od dućana u ‘slijepoj’ ulici. Stoga dobro razmislite koju domenu ćete registrirati, a registrirajte i više njih ako su one na neki način vezane uz Vaše poslovanje.

Comments are closed.